май 17, 2016
|
Публикувано от: evgenia.tsenova
|
Категория: Български
„Нормално кръвно налягане – здраве за бъбреците" е мотото на Световния ден за борба хипертонията, който отбелязваме днес. През тази година Българската лига по хипертония (БЛХ) избра бъбречните заболявания да бъдат във фокуса на националната кампания за отбелязване на Световния ден. Изборът се определя от факта, че нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките й усложнения.

Хроничното бъбречно заболяване /ХБЗ/ има честота сред европейското население между 5 и 10%, по данни на Българското нефрологично дружество. За България тази честота е малко по-висока - около 12%. Най-честата причина за ХБЗ е захарният диабет - в 35% от случите, на второ място като причина се нарежда артериалната хипертония - около 30%.
Нефроматията, причинена от високото кръвно налягане не предизвиква специфични оплаквания при пациентите, затова те често не подозират, че имат такова заболяване. В резултат на това, бъбречното увреждане от хипертонията, , протича неусетно. Без значение каква е причината за бъбречна недостатъчност, високото кръвно налягане неминуемо може да доувреди бъбреците.
Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва по инициатива на Световната лига по хипертония от 2005 г. насам. Целта е да се обединят усилията на медицински специалисти, пациенти и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му Световната здравна организация също акцентира върху хипертонията, като глобален проблем за общественото здраве. Тя е най-масовото заболяване в света и в съчетание с други рискови фактори като повишен холестерол, тютюнопушене, затлъстяване, диабет формира висок сърдечно-съдов риск.
По данни от Българската лига по хипертония годишно 9,4 милиона души по света умират вследствие на усложнения от високо кръвно налягане. България заема едно от първите места в ЕС по честота на инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт.
За изминалата 2015 година броят на хипертониците, получаващи понижаващи кръвното лекарства по НЗОК надхвърля 1.2 мил. души, но има и такива, които не използват предписването им по здравната каса. Това на практика означава, че всеки четвърти или пети българин е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст.
Според статистика на Европейската здравна комисия, за страните от Централна и Източна Европа, в т.ч. и България, процентът на хората с неконтролирана хипертония е значително по-висок, отколкото на тези с контролирана, средно, пациентите с неконтролирана хипертония спрямо контролираната са 72.9% срещу 27.1%.

Източник: http://czpz.org/


НОВИНИ

Page 1 of 23
окт 18, 2016
|
Български

Японски учени, под ръководството на проф. Юдзи Сиба от университета „Синсю“, са успели с помощта на iPS-клетки индуцирани плурипотентни /препрограмируеми/ стволови клетки частично да възстановят сърдечната функция при маймуни с инфаркт на миокарда, съобщава БГНЕС.

 

сеп 20, 2016
|
Български

Учените дадоха отговор на въпроса кои професии причиняват най-голяма вреда на сърцето и фигурата. Американската асоциация на кардиолозите е провела изследване сред 5500 доброволци на възраст до 45 години, информира tobe.bg.

 

юли 25, 2016
|
Български
Microsoft постави нов рекорд за съхранение на данни върху ДНК. 

Microsoft в сътрудничество с Вашингтонския университет успя да запише в ДНК молекула 200 мегабайта данни или на повърхност, колкото върха на молив.

  • Sofia, 8, Munich Str.
  • SSI Ltd. & Electron Cardio Ltd.
  • Office: +359 2 421 0 100
  • E-mail: office@temeo.org